Najcenejši hibridni avto


Trenutno avtomobilsko tržišče vedno bolj strmi k elektrizaciji jeklenih konjičkov. Že preteklo leto 2020 je napovedovalo kar nekaj sprememb tudi na tem področju, še več novosti pa strokovnjaki napovedujejo v trenutnem letu 2021. Nova doba tako imenovane elektrifikacije pa poleg popolnega prehoda na električne avtomobile, bolj poudarja predvsem vedno večji prehod na hibride. Prav zato je vedno večji cilj mnogih podjetij proizvesti najcenejši hibridni avto, ki bo lahko dostopen čim širši množici. Bodite pripravljeni na to, da stopite v korak s časom in si preberite nadaljevanje članka, v katerem boste izvedeli: kaj sploh so hibridni avtomobili, kateri so najcenejši predstavniki na trenutnem trgu, in še veliko drugih koristnih informacij.

Kaj pravzaprav je hibridni avtomobil?

Presenečeni boste, da hibridni avtomobili niso zadnja modna muha avtomobilske industrije, kot bi si najprej mislili. Avtomobilske hibride, seveda v bolj preprosti različici, proizvajajo že zadnjih 100 let. V preteklem desetletju pa je k njihovi razpoznavnosti veliko pripomogla avtomobilska znamka Toyota. Hibridni avtomobili ali tako imenovani avtomobilski križanci so mešanica električnega in klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem, ki pripomore k varovanju našega zelenega planeta. 

Kakšne so najbolj napačne predstave o hibridnih avtomobilih?

Veliko laikov ima o hibridnih avtomobilih napačne predstave. Nekatere od teh bomo omenili tudi sami. Prvo napačno sklepanje je, da so hibridi namenjeni le bolj izkušanim voznikom, ne pa tudi tistim bolj »konvencionalnim« in neizkušenim voznikom. To seveda ni res, saj hibridni sistem deluje poponoma samodejno, tako da se praktična uporaba avtomobila le minimalno razlikuje. Podobna napačna predstava je povezana tudi z njihovo ceno. Nabavna cena hibrida in dizelskega avtomobila je praktično enaka, poleg tega pa boste za samo porabo med vožnjo pri hibridu porabili znatno manj finančnih sredstev. Znano je tudi, da je samo vzdrževanje hibrida v primerjavi s klasičnimi avtomobili veliko bolj poceni, saj baterija nemoteno deluje skozi celotno »življenjsko dobo« vozila. Ena od zmot je tudi ta, da so hibridi namenjeni le mestni vožnji, kar seveda ni res. Hibridne avtomobile proizvajalci vedno bolj pogosto proizvajajo terenska vozila na štirikolesni pogon. 

Najcenejši hibridni avto, ki ga lahko kupite tudi sami

Naši zahodni sosedi na področju hibridne avtomobilske industrije najbolj pogosto prisegajo na dobro uveljavljenega proizvajalca Toyoto. Njihov avtomobil mogoče ni najcenejši hibridni avto na trenutnem tržišču, vseeno pa za ponujeno opremo in ugodje spada v zlato cenovno sredino v primerjavi s svojo konkurenco. Za njihov najbolj prodajan model Auris 1.8 Hybrid boste lahko odšteli od 24.500 eur pa tja do največ 30.000 eur. Seveda pa se tudi med hibridi tako kot pri električnih ali klasičnih  avtomobilih pojavljajo cenovno zelo ugodne variante, ki so dostopne še tako skeptičnim kupcem. Dober primer slednjega bi lahko bil Suzuki Swift 1.2 Hybrid, ki bi ga med vsemi svojimi tekmeci lahko popolnoma opravičeno označili za enega od predstavnikov cenejših hibridnih avtomobilov. Njegov osnovni model je stal le skromnih 17.790 eur, kar je popolnoma primerljivo z nakupom klasičnega avtomobila.  Veliko prizadevanja za najcenejši hibridni avto, ki bi bil dostopen širšim množicam je v preteklosti prinašala avtomobilska znamka Dacia. Njeni proizvajalci so seveda s sprejemanjem določenih kompenzacij glede hitrosti in drugih lastnosti hibridnega avtomobila, njegovo vrednost znatno zmanjšali. Tako lahko sedaj za najcenejši hibridni avto te znamke odštejete že od 10.000 eur. V letu 2020 pa so poleg Dacie vodilni v tej kategoriji postali proizvajalci Renualta, ki so svojo dostopno hibridno linijo avtomobilov poimenovali e-tech. Tako v trenutnem letu 2021 napovedujejo prihod kar treh svojih hibridnih modelov megane conquest E-tech hibrid, captur E-tech hibrid in petvratni megane, ki bodo prav tako strmeli k poimenovanju najcenejši hibridni avto leta. 

Najcenejši hibridni avto je naziv, ki si ga v prihajajočih letih želi pridobiti kar največ proizvajalcev avtomobilske industrije. Bolj kot v nizko ceno pa se ti vedno bolj usmerjajo v cenovno dostopnost v primerjavi s kompenzacijo kvalitete, saj bo le tako moderna avtomobilska industrija postala dostopna širšim množicam.  

Zadnji prispevki