Avtopreproge za čistočo avtomobila


Lastniki avtomobilov se pogosto soočajo z odločitvami na kakšen način zagotoviti dolgo življenjsko dobo vozila in vseh njegovih delov. Da bi ustrezno zaščitili notranjost vozila, moramo izbrati kakovostne avtopreproge, ki opravljajo različne naloge, vključno z varovanjem notranjosti vozila pred politjem in umazanijo ter hkrati omogočajo hitro in enostavno čiščenje.

Ali avtopreproge sploh potrebujem?

Avtopreproge so preproge, ki jih namestimo v našem vozilu, kjer opravljajo različne naloge. S svojo prisotnostjo zapolnijo prostor ter izboljšajo videz notranjosti vozila. Sočasno pomagajo pri ohranjanju čistoče avtomobila. Zagotovo ste v vozilo že vstopili z umazanimi čevlji. Umazanija, ki se lahko nahaja v različnih oblikah, najpogosteje pa gre za blato, pomembno vpliva na videz notranjosti vašega vozila. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je včasih to umazanijo težko odstraniti. Kakovostne avtopreproge pa odstranjevanje umazanije poenostavijo in olajšajo.

 

avto
Videz notranjosti vozila zagotavljajo tudi avtopreproge.

 

Zaščitne avtopreproge zaščitijo in povečajo vrednost vašega vozila. Ne le da ščitijo pred blatom, pač pa ščitijo pred umazanijo, ki nastaja ob prehranjevanju v avtomobilu na poti ter pred madeži. Zlasti vozila, ki imajo notranjost vozila opremljeno v svetlih barvah, so hitro izpostavljena madežem, ki jih je težko zakriti, če jih ne moremo odstraniti. Med take madeže sodijo tudi madeži kave, ki se lahko med vožnjo (predvsem med naglim zaviranjem) polije po notranjosti vozila. Avtopreproge ne le zaščitijo vozilo, pač pa ugodno vplivajo tudi na njegovo tržno vrednost. Dodajanje kakovostnih avtopreprog je investicija, ki se izplača, saj spremeni videz notranjosti in ga izboljša, kar dodatno dvigne vrednost vozila.

Vozniki zelo pogosto posegajo tudi po preprogah za prtljažnik, ki so običajno po dimenzijah prilagojene dimenzijam posameznega prtljažnika vozila. Avtopreproge tam zagotavljajo bolj varen transport različnih orodij, pripomočkov ter materialov, sočasno pa ščitijo pred politjem ter umazanijo.

Kakšne so lastnosti odličnih avtopreprog?

Zagotovo je prva lastnost, ki jo iščemo dolga življenjska doba. Seveda nanjo pomembno vplivamo sami – preproge, ki so na voznikovem mestu, se zaradi pogostejše uporabe obrabijo hitreje od preprog na ostalih mestih. Sočasno je pomembno, kako redno skrbimo za same preproge – redno čiščenje in vzdrževanje namreč predstavljajo osnovo njihove dolgoživosti.

Kakovostne avtopreproge povečajo varnost. Slednja je v prometu bistvenega pomena. Na poti se pogosto dogajajo nepredvidljivi dogodki, na katere se moramo odzvati hitro in učinkovito. Da bi bilo temu res tako, morajo biti preproge dobro fiksirane na svojih mestih, da preprečijo morebiten zdrs med vožnjo. Fiksacijo omogoča poseben zaklopni sistem, ki preprečuje premikanje preproge ter ohranja pozicijo voznikove noge na določenem mestu. Fiksirana avtopreproga bo tako zagotavljala varno okolje, zaradi katerega se boste med vožnjo bolje počutili.

Čiščenje avtopreprog je enostavno

Ne glede na to, kako zelo se boste v vašem vozilu trudili ohranjati čistočo, se bo ta zagotovo vedno znova pojavila v vašem vozilu. Priporočljivo je, da imate v vozilu ves čas prisotne (vlažne) robčke s katerimi boste takoj poskrbeli vsaj za hitro čiščenje nastale umazanije. To je zlasti pomembno v vozilih s svetlo notranjostjo ter pri madežih (na primer kave), ki jih težje odstranimo potem ko so enkrat zasušeni. S čiščenjem talnih preprog boste poskrbeli, da umazanije ne bo več, vaše vozilo pa zasije v čistoči, zaradi katere boste z veseljem vsakomur nudili prevoz.

 

čiščenje
Čiščenje avtopreprog je enostavno in hitro.

 

Čiščenje preprog je enostavno opravilo, ki ga boste hitro opravili sami. Najprej odstranite preprogo iz avtomobila, da preprečite stik čistilnih proizvodov z ostalimi deli notranjosti vašega vozila. Nato najprej odstranite večje dele umazanije – najenostavneje s stepanjem ob tla oziroma druge trde površine ali uporabo sesalca. Če posamezni deli umazanije ostanejo še vedno prisotni, si pomagajte s krpo ali strgalom, da jih odstranite.

Ob večjih čiščenjih je priporočljivo, da preproge operete z cevjo, pri tem je najbolje uporabiti cevi pod pritiskom, ki bodo olajšali odstranjevanje blata in druge umazanije. Če se dela lotite v deževnem vremenu oziroma hladni polovici dneva, se priporoča, da preprogo operete samo na umazani strani. Spodnjo stran v tem primeru pustite na miru, da preprečite morebitno nezadostno sušenje, ki bi lahko vodilo v pojav vlage. Če delo opravljate poleti, takih težav ne pričakujemo, saj boste lahko preproge brez težav dobro posušili na soncu.

Začetnemu čiščenju ter uporabi vode pod pritiskom sledi čiščenje z uporabo čistilnih sredstev. Ta so lahko zelo raznolika – od sprejev do tekočih šamponov, lahko pa izberete bolj ekološko varianto, pri kateri zmešate sodo bikarobono ter mešanico vode in mila. Nato ponovno uporabite vodno cev in dobro sperite preostanek čistilnih sredstev. Na koncu samo še posušite preproge in jih, dobro posušene seveda, vrnite v vozilo.

 

Zadnji prispevki