Baterije za električni skuter


Tehnologija zmogljivosti je v električno obliko pahnila tudi vozila na dve kolesi, drugače poznane kot kolesa in skuterje, s čimer so želeli ljudem omogočiti lažjo, nezahtevno ter na neki način okolju prijazno vožnjo. Ti dvosledni skuterji vsebujejo zmogljive akumulatorje oz. baterije, ki se lahko polnijo kar preko kabla.

Vsebujoče baterije se razlikujejo glede na zmogljivost samega električnega skuterja in vzdržijo različne razdalje vožnje. Pa si poglejmo zanimivosti o baterijah oz. akumulatorjih električnih skuterjev.

Baterije za električni skuter

Zmogljivosti baterije za električni skuter

Najboljše oz. najkakovostnejše baterije za električni skuter so zagotovo li-ion baterije, ki imajo različne napetosti, kapacitete ter zmorejo različne dolžine vožnje. Kako dolgo se boste vozili, je odvisno od tega, koliko baterija vzdrži, kako vozite, od modela ter številke akumulatorja.

Baterije dobite v različnih napetostih, odvisno od potrebe skuterja: od 36 V do nekje 72 V napetosti in vzdržijo v povprečju od 50 do 180 prevoženih kilometrov.

Vrste baterije za električni skuter

Za električne skuterje se v veliki večini uporabljata dve vrsti baterije:

  • svinčena baterija;
  • Li-ion oz. litijska baterija.

Razlika in prednosti Li-ion akumulatorske baterije:

  1. Visoka energetska gostota
  2. Ima višji zagonski tok tudi, ko je 90 % že izpraznjena
  3. Mnogo lažja kot svinčeva
  4. Pri Li-ion baterijah ni mogoče izlitje elektrolita, kot se pri svinčevih lahko hitro zgodi
  5. Imajo nizko stopnjo samo praznjenja, kar pomeni, da po daljšem času nedelovanja, zadrži zadostno sposobnost zagona motorja, medtem ko se pri svinčevih akumulatorjih pojavi sulfatizacija, ki zmanjša startno moč motorja ter mu skrajša življenjsko dobo.
  6. Za motor so Li-ionske baterije dražje, kakor svinčeve, vendar se zanj izbere nižja kapaciteta zmogljivosti, saj so močnejše kakor svinčeve, kar pomeni visoko zagonsko moč za zagon motorja.

Trajanje polnjenja akumulatorja oz. baterije za električni skuter

Samo polnjenje akumulatorjev/ baterij traja približno do 3- 8 ur oz. 6 – 10 ur. Čisto odvisno od modela baterije, saj bolj je močna, dlje jo je treba polniti.

Koliko električne energije potroši baterija za električni skuter?

V povprečju električni skuter na 100 km zahteva 5 kilovatnih ur oz. kWh, električne energije, kar znaša približno 0,75 € za prevoženih 100 km.

Vzdrževanje baterije za električni skuter pozimi

Pravilno vzdrževanje baterije v mesecih, kadar se ne morete voziti, je zelo pomembno! Ker se baterije, kljub temu, če so v neuporabi, praznijo, lahko dosežejo kritično stanje in jih kasneje več ni mogoče obuditi. Zato je pomembno, da baterijo ob koncu sezone vzamemo iz električnega skuterja in jo hranimo na suhem ter srednje toplem prostoru pri temperaturi od 15 °C do 20 °C.

Ko baterijo vzamete iz skuterja, jo napolnite, ter odklopite iz polnilca, saj ji lahko konstantna priklopljenost na električno energijo, škoduje in jo okvari. Najboljše oz. priporočljivo je, da jo v zimskih mesecih napolnite do 50 % in jo nato sproti dopolnjujete tako, da jo daste za eno uro na polnilec.

Baterije za električni skuter so prilagojene baterije dveh vrst, ki so izdelane na principu napetosti in jih polnite kar preko električnih postaj oz. kabla. Takšne baterije ni nikoli pametno napolniti na 100 % ter popolnoma izprazniti, saj ji s tem lahko škodujete in skrajšate njeno življenjsko dobo. Najbolj optimalna napolnjenost takšne baterije je do 85 % napolnjenosti ter začetek polnjenja pri okoli 75 % prazni bateriji.

Takšne baterije vzdržijo okoli 500 do 800 ciklov pri 80 % praznitvi, kar poenostavljeno pomeni dolžino življenjske dobe. Priporočamo vam torej izbrati kakovostno Li-ion baterije za električni skuter.

Zadnji prispevki