Cena polnjenja električnega avtomobila


Sodobni svet narekuje nov, drugačen odnos do narave. Eden teh je tudi vožnja z električnimi prevoznimi sredstvi. Kakšna pa je cena polnjenja električnega avtomobila?

S avtomobili na fosilna goriva smo dodobra onesnažili ta naš ljubi planet Zemljo. V iskanju čistejših energetskih rešitev, se je trenutno elektrika pokazala kot najboljša rešitev. Tako so velikani v avtomobilski industriji razvili vsak svoj avtomobil na električni pogon. Prednosti takih avtomobilov je skrb za čistejše okolje. Saj namesto motorja z notranjim izgorevanjem uporablja elektromotor. Energijo pa črpa iz sklopov baterij, ki se jih lahko velikokrat polni. Te baterije so po večini li-ion-ske. Tako je vožnja z električnim avtomobilom bistveno cenejša, kot z vozilom na fosilna goriva. Pri nakupu električnega avtomobila pa mnoge države ponujajo kupcem tudi subvencijo. Trenutno so električni avtomobili cenovno še precej dragi. Vendar se naložba izplača, ker je potem sama energija in vzdrževanje bistveno cenejše.

cena polnjenja električnega avtomobila

Kje polniti avtomobil?

Električni avto lahko polnite na posebnih polnilnih postajah, ki so praktično povsod dostopne. Prodajalec pa vam zagotovi tudi osebno polnilno postajo na domu. Polnjenje omogočajo tudi bencinski servisi. Po nekaterih večjih krajih so nameščene javne polnilne postaje. Obstajajo pa tudi hitre polnilne postaje.

Cena polnjenja električnega avtomobila pa se razlikuje. Sama postavitev električne polnilne postaje stane nekje med 700€ in do dveh tisočakov. Odvisno od moči polnjenja. Take polnilne postaje ponujajo številne prednosti. Do pet krat hitrejše polnjenje, enostavna uporaba, velika moč polnjenja, varno z zaščito, zelo dobra izdelava. 

Ob obisku polnilne postaje na bencinskih servisih je cena polnjenja odvisna od moči polnilne postaje in časa, ki ga uporabite za polnjenje električnega avtomobila. Tako je mogoče polnjenje na priključkih z nazivno močjo do 22 kWh, 22.01 do 50 kWh in nad 50 kWh. 

Če polnite na priključkih z nazivno močjo do 22 kWh, lahko ostanete na polnilni postaji do tri ure. Cena polnjenja je ob polni registraciji 0,25€ na kWh. Če se samo začasno registrirate, je cena polnjenja 0,30€ kWh. Če presežete čas polnjenja, vam ponudnik zaračuna dodatnih sedem centov po minuti. 

Na priključku za nazivno močjo od 22.01 do 50 kWh lahko ostanete na polnilni postaji eno uro. Cena polnjenja je ob polni registraciji 0,38€ na kWh, ob začasni pa 0,45€ na kWh. Po poteku predvidenega časa za polnjenje vam ponudnik dodatno zaračuna še 15 centov za vsako preseženo minuto.

Na najmočnejšem priključku nad 50.01 kWh pa je cena polnjenja električnega avtomobila za polno registracijo 0,60€ na kWh, za začasno registracijo pa 0,69€ za kWh. Polnjenje je predvideno za 40 minut. Vsaka dodatna minuta se doplača 30 centov.

Polna registracija pomeni uporaba ponudnikove kartice e-mobilnosti. Poleg tega lahko z ponudnikovo kartico e-mobilnosti plačujete tudi na drugih pooblaščenih polnilnih postajah, s katerimi ima ponudnik vaše kartice sklenjeno pogodbo. Tako v Sloveniji, kot v tujini.

Kakšna je cena polnjenja?

Po mestih so postavili polnilne postaje številni ponudniki električne energije. Tako se cene razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Pri nekaterih imate možnost izbire nazivne moči, pri drugih to, za enkrat, še ni mogoče. Tudi javne polnilne postaje imajo omejen čas polnjenja do treh ur. Ko ta čas presežete se tudi cena za kWh dvigne. Pri nekaterih ponudnikih tudi do tri-krat. Okvirna cena na javnih polnilnih postajah z nazivno močjo 22 kW je od 0,1€ do 0.9€  za kWh. Cene so odvisne od ponudnika in časa polnjenja. Tako boste odšteli za polnjenje baterije za 100 km od 2 do 2,5€. Plačevanje poteka preko plačilne kartice na mobilni aplikaciji. Možno je plačevanje za vsako polnjenje posebej ali po predplačniškem sistemu. Na mobilno aplikacijo si naložite dobroimetje. Tako bo tudi polnjenje na ta način nekoliko ceneje. Pri določenih ponudnikih je potrebno plačati tudi polnilno pristojbino za enkratno polnjenje. Zato je še kako potrebno preveriti pri katerem ponudniku je cena polnjenja električnega avtomobila najugodnejša.

Polnilna postaja na domu?

Polnilno postajo na domu vam, proti plačilu, postavi prodajalec vašega električnega avtomobila ali celo vaš ponudnik električne energije. Z njim se dogovorite tudi za potrebno nazivno moč polnilne postaje. Tako je ob nakupu cena le te odvisna tudi od nazivne moči. Tako lahko svoj električni avto polnite iz domačega omrežja. Cena pa je povsem odvisna od vašega ponudnika električne energije. Tako boste za polnjenje svojega električnega avtomobila doma odšteli od 1,5 do 2€ za 100km vožnje. V povprečju imajo avtomobilske baterije za elektromotor dosega 400km. Tako vas bo cena polnjenja električnega avtomobila doma stala od 6€ do 8€. Z zmerno vožnjo bo to resnično tudi zadostovalo za vseh 400km.

Zadnji prispevki