Gume za terence 4×4 off road so oprema vsakega varnega SUV voznika


Podcenjevanje razmer na cestah zagotovo ni nikoli pametno, saj lahko s takšnim neodgovornim ravnanjem povzročamo situacije, ki jih obžalujmo. To pa velja še posebej za voznike, ki se bolj kot vožnje po urbanih naseljih, veselijo nekoliko bolj divje off road vožnje po zahtevnejših terenih. Varnost na takšnem terenu je nedvomno najhitreje zagotovljena z izbiro in nakupom ustreznik pnevmatik. Gume za terence 4×4 off road so zaradi svojih tehničnih lastnosti nekoliko drugačne od klasičnih vsem znanih cestnih, kar se pozna tudi pri njihovem shranjevanju. Prav zaradi tega je izbira primerne gume za terence 4×4 off road še nekoliko bolj zapletena. Če vas zanima, kaj so tisti najbolj pomembni aspekti terenskih gum pri katerih nikakor ne smete kompenzirati, le berite naprej.

Gume za terenca 4x4 off road

Klasične pnevmatike in gume za terence 4×4 off road

Največja razlika med klasičnimi cestnimi pnevmatikami in terensko off road različico na 4-kolesen pogon, je sama nosilnost gume. Večja nosilnost gume za terence 4×4 off road je predvsem potrebna zaradi višjega težišča in večje mase terenskega vozila. Posledično so tudi obremenitve veliko večje, kot pri klasičnih pnevmatikah. Proizvajalci terenskih gum so le-te zasnovali v bolj čvrsti različici, kar je posledica posebej narejene zmesi za proizvodnjo in samega vzorca tekalne površine.

Gume za terence 4×4 off road  morajo biti primerne za vsak letni čas

Tako kot pri klasičnih cestnih gumah  tudi tako imenovana SUV različica terenskih gum pozna letne in zimske različice pnevmatik. Pri nakupu terenskih pnevmatik za štirikolesni pogon pa je še posebno pomembno, da neglede na ceno ne kompenzirate s kakovostjo. To je zelo dobro, skoraj nujno, upoštevati predvsem pri nakupu zimskih različic. Prav tako vam odsvetujemo, da za svoje terensko off road vozilo kupujete neprimerne polterenske gume. Mogoče bodo polterenske gume na prvi pogled po bolj grobem profilu podobne terenskim off road verzijam, pa se to v praksi na terenu ne obnese. Poleg tega si ne privoščite, da na račun varčevanja v zimskem času ne bi prešli na zimsko različico gum, saj je to zelo nevarno, še posebej ko govorimo o terenski off road vožnji. Zimske gume za terence 4×4 off road imajo posebej prilagojene lastnosti, ki omogočajo, da se boste pri vožnji po zasneženem terenu počutili varno. Takšna guma je veliko bolj mehka, in oprijemljiva v mrzlih pogojih, saj mešanica lamele in gume v tekalni površini gume terenskega vozila dodatno poskrbijo za stabilnost vozila na zasneženi cesti.

Katere so ključne komponente pri nakupu zimske gume za terence 4×4 off road?

Primerna izbira zimskih pnevmatik je še posebej velika prioriteta vsakega varnega voznika terenca. Najprej je seveda potrebno izbrati gume, ki so primerne dimenzije, imajo predpisan hitrostni razred in dovolj veliko nosilnost, ki se sklada s homologacijo terenskega vozila. Poleg vsega naštetega pa vam polagamo na srce, da se za voljo lastne varnosti in varnosti vaše družine ne poslužujete neprimernih modelov ali pa poceni verzij. Pri nakupu bodite pozorni tudi na to, da bodo pnevmatike imele nujno potrebno oznako SUV in piktorgramske snežinke na gori.

Nakup pnevmatik za terenska off gaziantep escort road 4×4 vozila je lahko nekoliko bolj zakomplicirana in cenovno zahtevna investicija, ki pa se definitivno obrestuje. Bodite premišljeni in odgovorni vozniki teh široko uporabnih vozil. Pa srečno!

Zadnji prispevki