Vetrobranska stekla za motorna kolesa


Motorna kolesa so vozila, ki so na trgu že več deset let in jih na cesti vidimo skoraj tako pogosto kot osebne avtomobile. Zato ni čudno, da je za motorna kolesa mogoče dobiti veliko dodatkov, ki izboljšujejo varnost, izgled in njegove ostale lastnosti. Med dodatki, ki jih je pametno izpostaviti spadajo tudi vetrobranska stekla za motorna kolesa. Ker pa nekatera motorna kolesa niso opremljena z vetrobranskim steklom, si bomo pogledali zakaj je priporočljivo, da svoje motorno kolo opremite s takim steklom.

Vetrobranska stekla za motorna kolesa

Prednosti vetrobranskih stekel

Motorna kolesa so znana po tem, da gredo hitro in vetrobranska stekla za motorna kolesa so idealna zaščita pred vetrom in ostalimi vremenskimi vplivi, ki vas pri vožnji lahko ovirajo. Sploh to velja za tiste motoriste, ki jim čelada ne prekriva celotnega obraza. Cilj namreč ni, da boste med vožnjo zaradi vetra, dežja ali snega dodatno prezebli, če lahko to zmanjšate z enostavnim steklom. Namen vetrobranskega stekla je namreč ta, da kot ščit ves zrak usmeri v druge smeri, da vam ne pride direktno v obraz.

Vetrobranska stekla za motorna kolesa so priporočljiva, saj se z njimi posledično čuti manj utrujenosti, bolečin v hrbtu, bolečin v rokah in na splošno je vožnja bolj udobna. Tako kot, če si predstavljate kolesarje, ki proti vetru težje kolesarijo, tudi motoristi brez vetrobranskega stekla čutijo ves ta napor in moč vetra, pa čeprav sami ne poganjajo motornega kolesa jih zaradi tega vožnja lahko zelo utrudi.

Razen vremenskih vplivov pa so tudi drugi dejavniki na cesti, ki brez vetrobranskega stekla zelo otežujejo vožnjo. Ob nočni vožnji so, sploh v poletnih mesecih, razne žuželke in insekti vedno prisotni. Ti radi priletijo v karkoli se premika in motoristi niso izjema. Tudi tistim, ki nosijo čelado, ki prekriva cel obraz, ni najbolj prijetno, ko se jim žuželka razmaže naravnost na delu, ki prekriva. Tu igrajo vetrobranska stekla za motorna kolesa pomembno vlogo kot dodatna meja pred temi živalmi.

Treba je poudariti, da vas nekatera vetrobranska stekla za motorna kolesa pri manjših nesrečah lahko dodatno zavarujejo pred morebitnimi poškodbami.

Na kaj biti pozorni pri nakupu vetrobranskih stekel za motorna kolesa

Najprej morate biti seveda pozorni, da kupite vetrobransko steklo, ki se prilega vašemu motornemu kolesu. Vse pozitivne lastnosti, ki jih ima uporaba vetrobranskega stekla so namreč brezpredmetne, če se vetrobransko steklo ne prilega vašemu motornemu kolesu. Obstajajo taka vetrobranska stekla za motorna kolesa, ki so narejena za določena motorna kolesa, obstajajo pa tudi taka, ki so univerzalna in se prilegajo več različnim vrstam in modelom. Nekateri izdelovalci motornih koles sploh ne izdelujejo vetrobranskih stekel za svoje modele, zato morate biti pozorni na nekatere lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri nakupu.

Vetrobranska stekla za motorna kolesa je načeloma pritrdijo nad sprednjo lučjo. V tem primeru je najprej treba izmeriti velikost in obliko luči, obenem pa se prepričati, da se bo vetrobransko steklo prilegalo luči. Če namestitev nad lučjo ni mogoča, bo potrebno vetrobransko steklo namestiti na ročaje.

Pomembna je tudi višina samega vetrobranskega stekla. Generalno naj bi bil vrh stekla vzporeden z vašim nosom, da je vaše vidno polje neovirano. To naj bi omogočilo, da bo veter spremenil smer in šel navzgor in mimo voznika. Najpogostejša napaka se zgodi, če je vetrobransko steklo previsoko. Če pada dež ali sneg je pogled na cesto lahko onemogočen.

Zadnji prispevki