Najem avtomobila za daljše obdobje je lahko dobra odločitev


V času, ko je javni transport že uveljavljen način prevoza, se marsikdo odloči, da ne potrebuje lastnega avtomobila. Razlog za to je po navadi to, da bi stroški nakupa in letnega vzdrževanja bili previsoki glede na to, koliko bi lastnik avtomobil uporabljal. Vseeno pa pridejo  obdobja, ko avto na dosegu roke pride še kako prav. Zato je za vse, ki nimate lastnega avtomobila ali potrebujete večjega ali manjšega, najem avtomobila za daljše obdobje dobra rešitev.

Zakaj se odločiti za najem avtomobila za daljše obdobje?

Vsak, ki se odloči za najem avtomobila za daljše obdobje ima drugačen razlog. Zelo pogosto se za najem odločajo tisti, ki so trenutno brez avtomobila, vendar ga bodo v prihodnjih nekaj mesecev nujno potrebovali. Poleg tega pa se za najem avtomobila za daljše obdobje odloča tudi marsikateri podjetnik ali posameznik, ki na račun najema prihrani. Dolgoročni najem avtomobila namreč prinaša kar nekaj prednosti – plačujete fiksne mesečne stroške, ne rabite kupiti  niste obremenjeni s servisiranjem, sklepanjem zavarovanj in registracijo vozila, poleg tega pa nikjer niste zaveden kot lastnik avtomobila, kar vam lahko pomaga pri različnih socialnih olajšavah.

najem avtomobila za daljše obdobje

Cene mesečnega najema vozil se med seboj zelo razlikujejo. Odvisne so od tipa vozila, dolžine najema ter paketa, kaj vse vključuje najem avtomobila. S premišljeno sklenjenim dolgoročnim najemom se tako hitro zgodi, da na letni ravni privarčujete v primerjavi z tistimi, ki imajo avto v lastni in ne v najemu.

Na kaj morate biti pozorni pri najemu avtomobila za daljše obdobje?

Čeprav se odločate le za najem avtomobila za daljše obdobje in ne za nakup vozila, je dobro, da ste pozorni na malenkosti. Te bodo odločale o tem, ali boste z najemom avtomobila za daljše obdobje zadovoljni ali ne.

Prva stvar, ki jo morate izbrati je tip avtomobila. Od tega, kakšen tip vozila boste izbrali, je odvisno za kaj nameravate vozilo uporabljati in koliko ljudi želite prevažati v avtomobilu. Od tipa in znamke izbranega vozila je odvisna tudi cena najema.

Naslednji kriterij pri odločitvi je najemna pogodba. Ko se odločate za najem avtomobila za daljše obdobje, je res pomembno, da si pred podpisom dobro preberete najemno pogodbo. Pogosto se namreč zgodi, da je v najemni pogodbi izpuščena ali pa podrobneje napisana kakšna pomembna informacija, ki lahko pravljico o najemu avtomobila za daljše obdobje hitro spremeni v nočno moro. Zelo pomembno je, da se odločite za najem vozila za daljše obdobje pri podjetju, ki ponuja pogodbo s fiksnimi mesečnimi stroški. To pomeni, da ko podpišete najemno pogodbo, da je v njej točno naveden mesečni znesek, ki ga boste nakazovali podjetju v najemnem obdobju. Spremembe na trgu tako ne vplivajo na ceno vašega mesečnega najema vozila. To je zlasti pri dolgoročnih najemih pomembna informacija.

Pri najemni pogodbi se je dobro pozanimati tudi o tem, kakšni so roki odpovedi najema pred iztekom najemne pogodbe. Veliko ponudnikov danes ponuja že možnost prekinitve najema kadarkoli, brez zapovedanega odpovednega roka. To je vsekakor zelo koristna informacija za vas kot stranko. Razmere v vašem zasebnem in poslovnem življenju se namreč hitro spreminjajo, zato se lahko praktično čez noč zgodi, da najetega vozila ne potrebujete več.  Do izteka pogodbe pa manjka še kar nekaj mesecev. V primeru možnosti prekinitve najema brez odpovednega roka lahko avto vrnete že naslednji dan brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

Ne pozabite preveriti stanja avtomobila in sklenjenega zavarovanja

Nenazadnje pa seveda preden se dokončno odločite za najem avtomobila, preverite v kakšnem stanju je vozilo. Čim opazite kakšno napako, jo javite ponudniku. Ta naj jo ali odpravi ali pa zapiše v najemno pogodbo. Na tem mestu se ravno tako pozanimajte tudi o zavarovanju vozila. Vedeti morate ali ste dolžni v primeru kakršne koli nezgode vi kriti določene stroške. Če boste najem vozila opravili premišljeno, boste z najemom zagotovo zadovoljni in ga ne boste obžalovali.

Zadnji prispevki