Kako se vozi avto z avtomatskim menjalnikom?


Avto z avtomatskim menjalnikom je lahko voziti, ker dejansko prestavlja kar sam, voznik le tišči zavoro ali plin. vse ostalo naredi avtomatika. Vendar tudi ni vedno tako, kar nekaj stvari je treba vseeno vedeti, če imate avto z avtomatskim menjalnikom. Tisti vozniki, ki naredijo izpit na takem avtu, ki ima avtomatski menjalnik, ne smejo voziti avta z ročnim menjalnikom, ker je zanje prezahteven. Zato morajo narediti dodatne teste in ponoviti izpit. Veliko novopečenih voznikov vozil, ki imajo avtomatski menjalnik sprašuje po forumih, kako se to vozilo dejansko prav upravlja, kajti velikokrat pride do pregretja menjalnika, ker vozniki ne vedo, kaj naj naredijo med počasno vožnjo v križiščih in v mestu.

Kako voziti avto z avtomatskim menjalnikom

Marsikateri voznik se sprašuje pri avtomatskem menjalniku, lai je boljše pustiti menjalnik v načinu D, ki pomeni vožnjo (angleško drive) ali pa naj prestavijo v nevtralni položaj N? Ta dilema se pojavi v križiščih, pred semaforji in v koloni, ko avto nekaj časa stoji na miru med vožnjo. Avto z avtomatskim menjalnikom se lahko pogosto pokvari zato, ker pride do pregretja avtomatskega menjalnika oziroma olja v njem zaradi nepravilne uporabe.

Največkrat se avtomatski menjalnik pregreje poleti, ko  vozilo stoji v koli na primer pred semaforjem ali na cesti v goste prometu. strokovnjaki svetujejo, da je takrat najbolje menjalnik dati v položaj N, to je nevtralno. Če tega ne storite, lahko pride do tega, da se sklopka pregreva, kar je pogosto pri avtih z dvema sklopkama. Dejansko se pregreje olje, kar se še najbolj pozna pri klasičnih avtomatskih menjalnikih, ki imajo pretvornik navora.

avto z avtomatskim menjalnikom

Da ima avto z avtomatskim menjalnikom morda težave s tem ,da se je olje v menjalniku preleglo  veste po tem, da ko stopite na zavoro, čutite obremenjenost motorja, če prestavite v način D za vožnjo ali v način R za vzvratno vožnjo. V tem primeru je dobro, da avto peljete na pogled k avtomehaniku.

Kako voziti avto z avtomatskim menjalnikom s prikolico?

Ena od večjih napak, ki jih delajo pri vozniki vseh avtov, tudi z ročnim menjalnikom je, da avto vozijo zelo hitro, ko je še hladen. Avto z ročnim menjalnikom in avto z avtomatskim menjalnikom je treba takoj, ko ju vžgemo, nekaj minut pustit v prostem teku, da se motor in olje v menjalniku ogrejeta na delovno temperaturo, ko sta za njiju najboljša. To velja še posebej pozimi. Takrat čutite, da je menjalnik nekoliko trd, dokler se olje ne ogreje, če le takrat lahko plin pohodite do konca, pa avtu ne bo nič škodovalo.

Enako je z vleko prikolice. Nikoli ne vlecite tovora z avtom, če avto ni dovolj ogret. Velja pa tudi nasprotno, pregreto olje v menjalniku pregreto, ga je najbolje hladiti tako, da avto teče nekaj časa prostem teku, predvsem, če stojite v koloni za na morje. Takrat se bo olje samodejno ohladilo na normalno temperaturo. Avto z avtomatskim menjalnikom bo v tem primeru deloval brezhibno, kar velja tudi za  druge vrste avtov.

Kaj je boljše, avtomatski menjalnik ali ročni?

Mnenja o tem so različna. Tisti, ki vozijo veliko v breg in težak tovor lai pa tisti, ki radi dirjajo divje prisegajo na ročni menjalnik, ki nima zakasnitve pri prestavljanju predvsem navzdol. Vsak avto z avtomatskim menjalnikom ima drugačen menjalnik, odvisno je predvsem od cenovnega razreda. Avto srednjega cenovnega razreda in tudi srednje kvalitetne menjalnike, medtem ko avti visokega cenovnega razreda so opremljeni z vrhunskimi avtomatskimi menjalniki, ki so vredni svojega denarja. Ti vozniki prisegajo na avtomatski menjalnik. Tudi ostali vozniki, ki so enkrat preizkusili avtomatski menjalnik, se ne vračajo več na ročni menjalnik. Nekateri menjalniki pa imajo več načinov vožnje, kot je počasna, klasična in športna, zato da lahko prilagajate sami dinamiko vožnje. So pa tudi avtomatski menjalniki, ki se lahko preklopijo na ročnega za tiste, ki občasno potrebujejo drugačno  vožnjo. Nenazadnje, ko kupujete tak avto, se zapeljite najprej na testno vožnjo.

Zadnji prispevki