Najboljši avto srednjega razreda


Ko se odločamo za najboljši avto srednjega razreda, moramo biti pozorni na nekatere karakteristike, ki jih avtomobil mora izpolnjevati (udobje, varnost, tehnika); najboljši avto srednjega razreda pa izbiramo tudi po kriterijih, kot so zmogljivost, notranje mere, uporabnost ter prilagodljivost avtomobila.

Avtomobil spodnjega srednjega razreda pri nas imenujemo tudi »golfov razred«. To so avtomobili, ki jih najpogosteje srečujemo na cestah. Ta razred za zadovoljitev svojih potreb v veliki meri kupujejo tudi družine,  pomembno pa je, da so ti avti zanesljivi, udobni in da zahtevajo čim manj popravil.

Pri izbiri najboljšega avtomobila srednjega razreda marsikdo še zmeraj priporoča avtomobil z bencinskim motorjem. Le-ta se še zmeraj ponaša z lastnostmi, katerimi se turbodizel ne: mirnost teka, hitrost ogrevanja notranjosti v hladnih dneh ter prijaznejša krivulja navora, ki zagotavlja prijaznejši način odziva na voznikove ukaze na stopalki.

Tradicija ali nekaj novega

Ljubitelji Golfa bi pritrdili, da je trenutno morda najboljši avto srednjega razreda Volkswagen Golf 1.4 TSI (90kW) Edition. Golf se  že nekdaj ponaša z visoko kakovostjo in sleherni nov model Golfa predstavlja le še večji napredek in dviguje merila. Golfov bencinski motor v primerjavi z ostalimi prav tako ne porabi veliko goriva, hkrati pa je Golfov motor po mnenju mnogih še vedno najboljši, Golf pa je tudi po nekaterih drugih kriterijih nadpovprečen avtomobil. Žal ima bolj dolgočasno notranjost, v vseh ostalih kriterijih pa je močno za petami Hondi Civic. Najboljši je pri motorju, menjalniku in gospodarnosti, pri ostalih kriterijih pa nadpovprečen.

Najboljši avto srednjega razreda je morda tudi Honda Civic 1.8i Sport, vendar zanj nekateri menijo, da je precenjen. Če bi se cenovno lahko primerjal s prej omenjenim Golfom, bi Honda Civic bil nedvomno najboljši avtomobil srednjega razreda. Bojda bi bilo za Hondo bolje, da bi imela šibkejši in cenejši motor (z malo več navora), udobnejše podvozje in tri tisočake nižjo ceno. Nato bi Hondine dobre lastnosti lahko prišle v ospredje. Vendar je Honda zaradi svojega udobja, inovativne notranjosti, izredno udobnega sedenja, prostornosti ter velikega prtljažnika,  za mnoge še zmeraj najboljši avto srednjega razreda. Honda se ponaša s paketom drznega videza ter odlične notranjosti.

Zelo dober avto srednjega je za svojo ceno tudi Hyunday i30 1.4 Life, ki spada med cenejše avtomobile, vendar je za to ceno zelo dobro opremljen. Ocenjevalci so bili presenečeni kaj vse ponuja ta avto za svoj denar. Je tudi na videz lep avtomobil z dobro založeno notranjostjo, dobrim motorjem in menjalnikom. Na žalost pa ta avto nima na voljo ESP-ja, kar bi po mnenju mnogih danes moral imeti vsak avtomobil.

Ko se odločamo za najboljši avto srednjega razreda, se nekateri odločijo tudi za nakup rabljenega avtomobila. Če se odločimo za nakup rabljenega avtomobila, si morda lahko privoščimo avtomobil »direktorskega razreda«, ki nam drugače cenovno ne bi bil dostopen, če pa se odločimo za rabljen avtomobil takega razreda, njegova cena hitro pade na raven spodnjega srednjega razreda.

V eni izmed nemških agencij so na podlagi tehničnih pregledov primerjali podatke med rabljenimi avtomobili. Podatki agencije so pokazali, da so se v tej kategoriji najbolje odrezali rabljeni avtomobili Audi in Mercedes-Benz. Ocenjevalci priporočajo predvsem audija A4 in A6 ter mercedesa-benza razredov C in E. Za njimi sta  se uvrstila tudi japonska avtomobila mazda 6 in toyota avensis.

Ko izbiramo najboljši avto srednjega razreda, je odločitev seveda odvisna od našega okusa in tudi poznavanja avtomobilov. Različni ocenjevalci vam bodo predlagali različne avtomobile, zato je dobro, da svoj priljubljen avtomobil srednjega razreda tudi sami preizkusite in se dobro pozanimate o karakteristikah posameznih avtomobilov, ki so trenutno najbolje prodajani, hkrati pa preberete kakšno oceno in mnenje s strani poznavalcev.

Zadnji prispevki