Gume za terenska vozila


Terenska vozila so že od samega začetka izdelave avtomobilov priljubljeno vozilo. Z izrazom terensko vozilo opisujemo vsa vozila, ki imajo sposobnost voziti po različnih vrstah površin, torej od asfaltiranih do makadamskih in blatnih površin. Z izrazom terenska vozila se največkrat poimenuje vozila s štirikolesnim pogonom (vozila 4×4) in SUV (športno terensko vozilo), v to skupino pa med drugim spadajo tudi štirikolesniki, nekateri motorji in posebna vojaška vozila. Tako kot pri avtomobilih, ki so namenjeni vožnji po asfaltu, morajo gume za terenska vozila izpolnjevati pogoje, da je vožnja z njimi primerna za površine, katerim je vozilo namenjeno.

Gume za terenska vozila

Značilnosti terenskega vozila in njegovih gum

Terenska vozila se največkrat od standardnih avtomobilov razlikujejo po tem, da imajo večjo težo in višje težišče. Zaradi težišča, so same gume med vožnjo tudi bolj obremenjene. Tega se je potrebno zavedati predvsem v primeru, če na trgu najdete gume, ki bi sicer po dimenzijah ustrezale vašemu terenskemu vozilu, ampak so izdelane za standardne avtomobile. Zato morajo biti gume izdelane za terensko vozilo.

Gume za terenska vozila so značilne po tem, da imajo globlji in večji profil, ki pomaga pri vožnji po različnih terenih. Imeti morajo boljši oprijem od standardnih gum, zato so na videz bolj robustne, obenem pa morajo biti boj prožne, da se vpliv grobe površine ne čuti preveč in je vožnja udobna. Gume za terenska vozila so tudi bolj ojačana od standardnih gum in so bolj odporne na poškodbe, zato se take gume le stežka preluknjajo.

Zaradi nadgradenj, ki so potrebne pri gumah za terenska vozila, pa obstajajo tudi nekatere slabosti. Ker je površina gume bolj razdelana, da se lažje vozi po zahtevnejših terenih, ponujajo take gume manj oprijema na gladkih površinah. Generalno so gume za terenska vozila tudi bolj glasne in za razliko od standardnih, je poraba goriva večja. Takim gumam bo načeloma zaradi mehkosti, ki jo potrebujejo za oprijem na težjih površinah, v primerjavi s standardnimi, tudi prej potekla življenjska doba.

Kakšne vrste gume za terenska vozila obstajajo

Terensko vozilo je, kot namiguje ime, primerno za različne terene in bo voznik najverjetneje vozilo tudi uporabljal na različnih terenih, ne samo na asfaltiranih cestah. Zato mora imeti vozilo temu primerne gume. Neprimerne gume so namreč lahko vzrok za nepričakovane zdrse ali nesreče.

Ko se izbira gume za terenska vozila, je tako kot pri standardnih gumah najprej potrebno pogledati, da je dimenzija gume primerna za terensko vozilo. Čeprav so nekatere gume za standardna vozila primernih dimenzij tudi za terenska vozila, te gume najverjetneje niso primerne za terensko vozilo, saj take gume niso primerne za vse površine, poleg tega pa ni nujno, da gume zdržijo težo terenskega vozila. Tu je seveda potrebno omeniti, da se tisti, ki s terenskim vozilom ne nameravajo na zahtevne površine, lahko poslužujejo pnevmatik, ki so primerne izključno za cesto, ampak take gume tudi zdržijo težo terenskega vozila.

Za uporabnike, ki bodo torej največkrat peljali po asfaltnih površinah in morda makadamu, bodo dovolj torej cestne gume, ki so po navadi že serijsko nameščene na vozilo. Da imajo dober oprijem na asfaltu, so brazde na površini gume ožji. Za te gume, razen večjih dimenzij in nosilnosti, tudi ne velja glasnost in večja poraba goriva, kot pri ostalih gumah za terenska vozila.

Tisti, ki bodo svoje terensko vozilo uporabljali na različnih površinah, se odločajo za polterenske gume, ki imajo oznako A/T, kar pomeni da so primerne za vse površine (all terain). Take gume za terenska vozila imajo tisti, ki pri vožnji menjavajo med cestami in drugimi tereni. So močnejše od standardnih cestnih gum, kar se kaže v močnejšem profilu, pa tudi v glasnosti in manjši varčnosti. Velikokrat se za take gume odločajo lastniki športnih terenskih vozil (SUV). Pri teh gumah ni potrebno menjavati gum vsakič, ko se iz zahtevne površine premaknete na asfalt, zato so med najbolj uporabljenimi. Oznaka, da so gume primerne za vse površine ne pomeni, da so primerne za vse sezone, zato je potrebno to tudi upoštevati.

Gume za terenska vozila, ki bodo namenjene izključno terenski uporabi, torej prave terenske gume, so označene z M/T (mud terrain). Te imajo zaradi svojega namena, da se čimbolj prilagodijo razmeram, močno profiliran profil, ki pride posebaj v poštev pri snegu ali blatu. Okrepljen imajo tudi stranski del, ki pomaga pri udarcih in drugih ovirah pri vožnji izven utrjenega cestišča. S takimi gumami, zaradi posebnega profila, ni priporočljiva vožnja po asfaltu.

Obstajajo tudi druge gume za terenska vozila. Take so npr. tiste gume, ki so primerne izključno za sneg in led, saj ostanejo prožne tudi pri izjemno nizkih temperaturah in zaradi svojega profila uspešno premagujejo moker sneg. Torej, kašne gume za terenska vozila potrebuje posameznik, je odvisno od površine, po kateri se bo največkrat peljal.

Zadnji prispevki