Univerzalni tepihi za avto


Univerzalni tepihi za avto – kako izbrati pravega?

Avtomobilski tepihi so nepogrešljiv del notranje opreme, ki zaščitijo notranjost vašega avta. Ko hodimo po svetu in se nato usedemo v avto, na avtomobilski tepih s čevlji prinesemo blato, sneg, pesek, ko jemo v avtu, drobtine in če imamo slab dan, polito kavo. 

Avtomobilski tepih prepreči, da se v notranjosti vašega avta razvijejo madeži, slabe vonjave ali pa celo rja. Tako kot ostali deli avta se tudi avtomobilski tepihi obrabijo in jih je čez čas potrebno zamenjati. Medtem, ko so nekateri avtomobilski tepihi narejeni po meri, se univerzalni tepihi za avto prilagodijo skoraj vsakemu avtu in mu tako posledično podaljšajo življenjsko dobo. 

univerzalni tepihi za avto

Univerzalni tepihi za avto – v čem se razlikujejo od tepihov po meri

Univerzalni tepihi za avto niso narejen posebej za en model ali pa znamko avtomobila, ampak se prilagajajo različnim vrstam avtomobilov. Glede na to, da sta vsak model in znamka avta drugačna, je skrivnost univerzalnega tepiha ta, da se zaradi svoje posebne oblike prilagodi notranjosti različnih avtomobilov. Univerzalni tepihi pridejo v eni velikosti in so narejeni temu, da lahko potem lastnik, glede na to, kakšen je avto, oblikuje tepih tako, da se prilagaja tlom avta.

Treba se je zavedati, da glede na to da je tepih univerzalen, se avtu verjetno ne bo prilegal tako popolno, kot bi se, če bi bil le-ta izdelan po meri, je pa zelo dobro nadomestilo, če želimo kakovostno zaščito avta. 

Univerzalni tepihi za avto so idealna izbira za lastnike starejših in manj razširjenih avtov, ki težko ali pa sploh ne najdejo tepihov, ki bili drugače primerni za njihov avto. Prav tako so univerzalni tepihi primerni za lastnike novih avtov, za katere tepihi po meri še niso v redni prodaji in so zato taki tepihi (vsaj začasna) primerna rešitev. 

Najboljša lastnost univerzalnih tepihov za avto je ta, da so povprečno veliko cenejši od tepihov po meri, kljub temu pa imajo vse ostale lastnosti, ki jih imajo avtomobilski tepihi po meri.

Za kakšen univerzalni tepih za avto se potem odločimo?

Tako kot tepihi po meri, tudi univerzalni tepihi za avto prihajajo v različnih materialih:

– Gumijasti tepihi

– Tepihi iz tekstila

Obe vrsti tepihov lahko dobimo v različnih barvah, oblikah in velikostih. Univerzalni tepihi za avto so že tako napredni, da se skoraj popolnoma prilegajo kateremkoli avtu, da se lažje odločite, kakšen bi bil primeren za vaš avto, si pa poglejte primerjavo obeh tepihov.

univerzalni tepihi za avto

Gumijasti tepihi

Gumijasti tepihi so primerni za vse sezone. Idealni so za zaščito notranjosti avta pred vsemi vremenskimi vplivi, vključno z blatom, snegom in peskom. Prav tako so vodoodporni in ne poškodujejo notranjosti avta, čiščenje pa je hitro in enostavno. Gumijastih tepihov je več različnih vrst glede na stopnjo drsenja, koliko vode dejansko zadržijo in pa kako odporni so na različne vplive okolja (nekateri gumijasti tepihi se slabše obnašajo v vročih razmerah).

Prednosti:

  • Primerni za vse letne čase
  • Vodoodporni
  • Trpežne
  • Enostavno čiščenje

Slabosti:

  • Robusten izgled

Tepihi iz tekstila

Z razliko od gumijastih tepihov, so tepihi iz tekstila veliko lažji in se zato posledično lepše prilagajajo tlom avtomobila. In medtem, ko so gumijasti tepihi primerni za vse sezone, so tepihi iz tekstila resnično primerni samo za suho vreme in pesek, proti dežju in ostalih vremenskih razmerah pa ne bodo preveč pomagali. Kjer tepihi iz tekstila zmagajo je izgled. Na videz namreč ne izgledajo tako robustni in pomagajo narediti notranjost avta bolj privlačno.

Prednosti:

  • Bolj prefinjen izgled
  • Lažje se prilagajajo tlom avtomobila

Slabosti:

  • Niso primerni za mokro vreme
  • Niso najbolj enostavni za čiščenje

Univerzalni tepihi za avto, ki so bolj razširjeni in tudi bolj priporočljivi, so gumijasti tepihi in ni težko videti zakaj. Notranjost avta zaščitijo pred vsemi zunanjimi vplivi in z njihovo pomočjo je notranjost avta dalj časa ohranjena, temu so pa univerzalni tepihi za avto tudi namenjeni.

Zadnji prispevki