Katere moto gume izbrati za svoj motor?


Pomlad je tukaj in prav tako začetek motoristične sezone, ki se je že vsi veselimo. Ste svojemu konjičku že zamenjali moto gumeOpens in a new tab. in ga očistili zimskih pajčevin? Pnevmatike ali tako imenovane moto gume, so za varno vožnjo zelo pomemben del, saj vplivajo na njegovo zmogljivost. In kadar preberete, da je za vsako vrsto motorja primerna druga pnevmatika, to še kako drži!

Ker je v motošportu zelo pomembno, da so pnevmatike v popolnem stanju, je treba izbrati takšne, ki so primerne za vašo vrsto motornega kolesa. In ker se na tržišču različni proizvajalci kar tepejo za pozornost, morate biti toliko bolj pazljivi in jih izbrati glede na specifikacije in varnost.

Moto gume

Prava izbira moto gume je ključna!

Zakaj? Ker so zračnice glavni del motorja, saj opravljajo funkcijo amortizerja, blažijo torej udarce in neravno cestišče. So edini stik s podlago, po kateri se peljete ali na kateri stojite. Zato je zelo pomembno, da so izbrane moto gume kakovostne in kar je glavno, primerne in dovolj močne za vaš tip motorja.

Kako pa veste, da je določena guma pravilna izbira?

Ob nakupu je treba navesti točno težo motorja in upoštevati tudi:

  • hitrostni razred ter
  • druge lastnosti, ki jih navede že proizvajalec v svoji deklaraciji.

Paziti morate, da ima med samo uporabo guma dovolj tlaka oz. da ima točno takšnega, kot je zanjo predpisano. Namreč prevelik tlak lahko moto gume raznese, medtem ko lahko prenizek, povzroči poškodbo strukture ali povzroči prekomerno obrabo.

Vedeti morate tudi to, da če bo tlak nepravilen, da guma ne bo mogla dosegati takšnih lastnosti, za katere je namenjena, in kaj hitro lahko pride tudi do nevarnosti ali nesreče. Zato vam priporočamo, da izberete primerno pnevmatiko, ki je predpisana za vaš motor.

Če ne veste, kakšen tip zračnice je primeren za vaš motor, poskusite pogledati že na sedanjo gumo. Če te možnosti nimate, pa poskusite povprašati kakšen servis ali samega proizvajalca.

Vrste moto gume

Najpogosteje uporabljena vrsta pnevmatik:

  • standardne, ki so namenjene uporabi po suhih cestah, imajo simetrični »dezen« oz. profil tekalne plasti, kar pomeni da je plast enaka na zunanji in notranji strani. Ta vrsta je namenjena za motorje, ki se uporabljajo za vsakodnevno vožnjo.
  • Performance, so primerne za mokro in poledenelo cesto, saj imajo asimetrični »dezen« tekalne plasti, z globokimi utori na zunanji in notranji strani, kar pomaga pri zaviranju na mokrem cestišču in preprečuje zdrs.
  • Terenske moto gume so namenjene peščenim in blatnim razmeram, ki so zasnovane tako, da se kljub blatu, dežju in podobnim razmeram, odlično oprimejo površine tal.

Razvrščamo jih pa tudi glede na velikost, od 13 do 18 palcev. V tem primeru pomeni večja guma boljši oprijem in lažji prenos teže. So pa po drugi strani dražje in težje. Manjše so lažje in cenejše, vendar pa imajo malenkost slabši oprijem.

Moto gume, glede na vrsto motorja

Pravilna izbira pnevmatik, je seveda odvisna prav tako od tega, kakšno vrsto motorja imate. Spodaj bomo povzeli, kakšne moto gume so primerne in iz česa so sestavljene. Priporočamo vam, da seznam pogledate in kakšno informacijo tudi uporabite.

  1. Pnevmatike za športni/ cestni motor

Ta vrsta je odlična izbira za vsakodnevno vožnjo, saj je uporabna za različne cestne razmere. Ker je sestavljena iz številnih majhnih žlebov, nudi odličen oprijem in obvladljivost. Izdelane so iz odpornega kavčuka, ki nudi dolgo življenjsko dobo in zmogljivost tudi pri zelo nizkih temperaturah.

  1. Dirkalne/ tekmovalne vrste

Vsebujejo minimalen in mehkejši profil in so včasih tudi povsem ravne. Omogočajo maksimalen oprijem in se zelo hitro segrejejo. Odlično se obnesejo v suhih razmerah, za mokro pa je na voljo različica WET, ki je brez profila in je primerna za vožnjo po mokrem terenu.

  1. Primer za Enduro

Odlične moto gume, ki so namenjene 80 % za vožnjo izven cest, saj se odlično obnesejo na pesku, blatu in manjših ovirah.

  1. Za skuterje

Tiste z mehko gumo zagotavljajo maksimalen oprijem, vendar se obrabijo hitreje kot tiste s tršo gumo. Pri skuterjih je na voljo več vrst moto gume, in sicer: mešana, mehka, trda ali M+S (pomeni, da so odlično zmogljive tako na snegu kot na blatu).

  1. Motokros/ trial

Podobno kot pri športni oz. enduro varianti, je za suh in kamnit teren odlična trša guma, medtem ko je za moker teren priporočljiva in bolj zmogljiva seveda mehka guma.

Obstajajo seveda tudi moto gume, ki se, zaradi vrste športa, hitro ogrejejo na delovno temperaturo in omogočajo odličen oprijem ter varno vožnjo kljub razmeram na cesti.

Zdaj, ko je za moto gume poskrbljeno, pa samo še pregledate svojo čelado in opremo, da je v dobrem stanju, in že se lahko udeležite raznih srečanj in potovanj po Sloveniji. Pa srečno in varno pot!

Zadnji prispevki