Traktorske prikolice – vodnik za začetnike


Ste se kdaj vprašali, zakaj so ti robustni stroji nepogrešljivi v kmetijstvu, gradbeništvu ali gozdarstvu? Odgovor se skriva v njihovi vsestranskosti in učinkovitosti. Traktorske prikolice so več kot le praktične naprave za prevoz tovora. So simbol učinkovitosti, produktivnosti in prilagodljivosti. Ko gre za težke stroje, se le malo vozil lahko kosa s čisto močjo in vsestranskostjo traktorske prikolice, saj omogočajo opravljanje širokega nabora nalog, ki so ključne za sodobno kmetijsko, gradbeno in gozdarsko dejavnost. V tem članku vam bomo predstavili različne tipe traktorskih prikolic in odgovorili na najpogostejša vprašanja, ki se zastavljajo pred nakupom teh močnih strojev.

traktorske prikolice
Traktorske prikolice so bistveni del sodobne kmetijske dejavnosti.

Traktorske prikolice za enostavnejše kmetovanje

Traktorske prikolice so bistveni del sodobne kmetijske dejavnosti in so eden najbolj priljubljenih kmetijskih strojev za prevoz. Traktorske prikolice se uporabljajo za različne naloge, kot so; prevoz pridelkov, živine in opreme. Z uporabo traktorske prikolice bo delo na kmetiji bolj učinkovito in enostavno.

Traktorske prikolice nepogrešljive pri gradbeništvu

Prti gradbeni dejavnosti traktorske prikolice so odlična rešitev za prevoz  gradbenih materialov, kot so beton, jekleni nosilci in drugi gradbeni deli, na gradbišče in z njega. Zaradi izjemne moči traktorske prikolice z lahkoto krmarijo po neravni površini, nimajo težav z vzpenjanjem po strmih klancih, kljub prevažanju težkega tovora. Zaradi izjemne zmogljivosti so traktorske prikolice pomembne tudi pri obsežnih gradbenih projektih.

Prilagojene prikolice za gozdarsko dejavnost

V gozdarstvu se za prevoz tovora, kot so hlodi in les, uporablja posebne gozdarske prikolice.  Na trgu najdemo vrhunske gozdarske prikolice Palms, ki ponujajo različne serije glede na težo in kompleksnost tovora. Serija S je kompaktna in lahka, ter se ponaša z nosilnostjo med 8,5 in 12 tonami, odvisno od modela. Njihova premišljena oblika in velik nakladalni prostor omogočata enostavno nalaganje tovora. Za tiste, ki potrebujejo več prostora in večjo nosilnost, pa so tu prikolice serije D z nosilnostjo od 13 do 18 ton. Za ekstremne pogoje pa je na voljo profesionalna gozdarska prikolica s 4-kolesnimi mehanskimi (oznaka MWD) ali hidromehanskimi (HMWD) pogoni, ki je kos tudi najtežjim nalogam.

Vrste traktorskih prikolic

Traktorske prikolice so na voljo v različnih velikostih in oblikah in jih je mogoče prilagoditi potrebam kupca. Lahko so opremljeni z različnimi funkcijami, kot so dodaten prostor za shranjevanje, hlajenje in drugo. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše vrste prikolic.

Enoosne prikolice

Te traktorske prikolice imajo eno os, na kateri se nahajata kolesi. Te prikolice so priljubljene zaradi svoje preprostosti, enostavnosti vleke in manevriranja ter uporabnosti v različnih situacijah. Enoosne traktorske prikolice so običajno manjše in lažje od dvoosnih prikolic, kar omogoča lažje premikanje in parkiranje. Kljub svoji kompaktni zasnovi omogočajo dovolj tovornega prostora za prevoz različnih tovorov, kot so pridelki, odpadki, pohištvo, oprema ali drugi tovori. Pogosto se uporabljajo za manjše tovore in dostave znotraj mestnih ali primestnih območij, kjer je prostor omejen.

enoosne traktorske prikolice
Te prikolice so priljubljene zaradi svoje preprostosti, enostavnosti vleke in manevriranja ter uporabnosti v različnih situacijah.

Dvoosne prikolice

Dvoosne traktorske prikolice se odlikujejo po svoji dvoosni zasnovi, ki omogoča večjo nosilnost in stabilnost v primerjavi z enoosnimi prikolicami. Imajo štiri kolesa in zaradi dveh osi, kar omogoča boljšo porazdelitev teže in večjo trdnost med vožnjo. Za dodatno varnost in nadzor med zaviranjem večina dvoosnih traktorskih prikolic vključuje tudi kolesne zavore.
Ta zasnova posledično omogoča prevoz težjega tovora, kot so les, kamenje, gradbeni materiali in podobno, saj imajo dvoosne prikolice večjo nosilnost. Poleg tega so takšne traktorske prikolice bolj stabilne na neravninah ceste, kar pomeni, da je večjo varnosti pri prevozu tovora, saj je manjše tveganje, da bi se prikolica prevrnila. Priključitev na traktor je enostavna in zanesljiva, saj so prikolice običajno opremljene z ustrezno priključno napravo. Tovorni prostor dvoosnih prikolic je običajno večji. Pri nekaterih lahko odstranimo stranice, kar nudi dodatno prilagodljivost različnemu tovoru. Zaradi svoje nosilnosti, stabilnosti in prilagodljivosti so dvoosne traktorske prikolice priljubljene v kmetijskih in gradbenih dejavnostih, kjer se uporabljajo za prevoz različnih vrst tovora, kot so žita, seno, les, gradbeni materiali, stroji in drugi večji predmeti.

Tandemske prikolice

Tandemska prikolica, je dvoosna prikolica, ki se uporablja za prevoz različnih tovorov. Njene značilnosti omogočajo učinkovit in stabilen prevoz tovora na daljše razdalje. Ključna lastnost tandemske prikolice je njena dvoosna zasnova, kjer sta nameščeni dve osi vzporedno, kar omogoča boljšo porazdelitev teže in večjo nosilnost. Zaradi tega je tandemska prikolica primernejša za prevoz težjih in večjih tovorov kot enoosna prikolica. Stabilnost in manjša nihanja med vožnjo so še ena od prednosti, ki jih prinaša ta vrsta prikolice. Pogosto ima tandemska prikolica tudi dodatne varnostne in udobne funkcije, kot so zavorni sistemi na obeh osi, vzmetenje za bolj gladko vožnjo, ter osvetlitev za večjo vidljivost v prometu. Zaradi teh značilnosti je tandemska prikolica priljubljena izbira pri prevozu tovora na daljše razdalje ali pri prevozu težjih bremen, kjer je ključnega pomena zanesljivost in varnost med vožnjo.
Tandemska prikolica je opremljena s posebnim izpustom za žito na zadnji strani in s praktično lestvijo za lažje vzpenjanje na prikolico na sprednji strani. Nosilnost tandemskih prikolic v naši ponudbi se giblje od 6.600 kg do 12.700 kg. Vsaka prikolica omogoča kipanje nazaj (do 50°) in bočno (do 45°), kar povečuje njeno funkcionalnost in prilagodljivost pri različnih opravilih.

V ponudbi Trisa prikolice nudijo možnost prilagajanja prikolic specifičnim željam in potrebam kupca. To pomeni, da lahko prilagodijo različne elemente, kot so povišane stranice, dodatni priključki za drugo prikolico, posebno vzmetenje podvozja, raznolike pnevmatike in drugo dodatno opremo.

tandem traktorske prikolice
Tandemska prikolica je opremljena s posebnim izpustom za žito na zadnji strani in s praktično lestvijo za lažje vzpenjanje na prikolico na sprednji strani.

V nadaljevanju vam odgovorimo na najpogostejša vprašanja, ki se pojavijo pred nakupom.

Kakšna je največja dovoljena teža, ki jo lahko prevažam s traktorsko prikolico?

Največja dovoljena teža, ki jo lahko prevažate s traktorsko prikolico, je odvisna od proizvajalca. Pri podjetju Trisa, imajo na voljo tandemske prikolice katerih nosilnost se giblje od 6.600 kg do 12.700 kg. Medtem ko se nosilnost gozdarskih prikolic giblje med 8 in 18 tonami. Pred nakupom ali uporabo preverite lokalne predpise in specifikacije proizvajalca.

Kako pravilno priključiti traktorsko prikolico na traktor?

Priključevanje traktorske prikolice zahteva skrbno in varno postopanje. Običajno boste morali upoštevati naslednje korake:
–  Preverite, ali je traktor pravilno pripravljen za priključitev.
–  Prikolico postavite za traktorjem in jo poravnajte s priključno gredjo.
–  Prikolico pritrdite na priključno gred s primernimi varnostnimi zatiči ali zapahi.
–  Preverite, ali je prikolica varno pritrjena in priključena na električne priključke za luči (če so potrebni).
–  Opravite preizkusno vožnjo in preverite, ali so vsi sistemi delujoči.

Kakšno vzdrževanje potrebuje traktorska prikolica?

Redno vzdrževanje traktorske prikolice je ključno za varno in učinkovito delovanje. To vključuje:
– Preverjanje pnevmatik in tlaka v njih.
– Mazanje gibljivih delov, kot so osi, zavorni mehanizmi in spojke.
– Preverjanje in čiščenje luči ter električnih priključkov.
– Redno pregledovanje zavor in sklopke.
– Odstranjevanje umazanije in rje ter nanos zaščitnih premazov.

Kako izbrati pravo traktorsko prikolico glede na potrebe?

Pri izbiri traktorske prikolice razmislite o tem:
– kakšno vrsto tovora boste prevažali (npr. seno, les, gradbeni material …).
– kolikšna je maksimalna nosilnost prikolice glede na zmogljivost vašega traktorja/vozila.
– kolikšno velikost in prostornino potrebujete glede na količino tovora.
–  vam je pomembna vrsta zavornega sistema (npr. ročne ali hidravlične zavore).
– potrebujete dodatne funkcije, kot so stranska vrata, nakladalna rampa itd.

Ali potrebujem vozniško dovoljenje za vožnjo traktorske prikolice?

Za vožnjo traktorske prikolice je lahko potrebno posebno vozniško dovoljenje, odvisno od teže prikolice in zakonodaje v državi.

Zaključek

Traktorske prikolice so spremenile svet transporta v različnih panogah in so postale nepogrešljiv stroj pri prevozih tovora. Zaradi vsestranskosti, učinkovitosti in prilagodljivosti so danes pomemben del sodobnega gospodarstva. Široka paleta prikolic je na voljo v podjetju Trisa, kjer se prilagajajo specifičnim potrebam kupcev. Ustvarili so lastno blagovno znamko Wöz Anhänger, ki je znana po vrhunskih traktorskih in gradbenih prikolicah, ter prikolicah za prevoz bal. Njihova predanost panogam, v katerih delujejo, je odraz njihovega poslanstva. Svoje strokovno znanje delijo s kupci in zavezani so k doseganju njihovega zadovoljstva.

Zadnji prispevki